Sunday, December 4, 2011

RAZBOJNICI

Vrsta djela:
Drama

Problematika koja se obrađuje u djelu:
Djelo iznosi problematiku dobra i zla, nastojanje pojedinca da promijeni svijet. Karl ga nastoji promijeniti razbojništvom što je pogrešan način kojim se radi još veće zlo.

Kratki sadržaj:
Maximilian von Moor ima dva sina, Franza i Karla. Karl je na školovanju u udaljenom gradu Leipzigu, a brat Franz živi sa svojim bolesnim ocem u dvorcu Moorovih. Jednog dana dolazi pismo od Karla kojeg njegov brat Franz krivotvori čitajući ocu samo one najblaže pojedinosti kako mu ne bi pogoršao zdravlje. To pismo je njegovog oca povrijedilo i on mu sav žalostan i ljutit odgovara da ga se odriče i da ga više ne smatra svojim sinom. Karl dobiva pismo i pročitavši ga razbjesni se i pristaje biti vođa razbojniče družine. Nakon što je Franz pridobio oca, želi i ljubav Karlove zaručnice Amalie kojoj se upucava. Franz nagovara Hermana, koji je nezakoniti sin nekog plemića, da proglasi Karlovu smrt što on i čini. Karl sa svojim razbojnicima pustoši i razara uokolo, ali videći zlo koje rade počinje ih grditi i strašiti za neke postupke. Nakon nekog vremena Karl prerušen dolazi u dvorac Moorovih i ispituje Amaliu o svim događajima dok ga nije bilo. Franz sakriva svoga oca pod zemlju i nastoji preuzeti vlast nad dvorcem i Amalinim životom. Karl sa još jednim svojim razbojnikom pronalazi svog oca koji mu ispriča sve laži koje mu je Franz rekao te se Karl odluči osvetiti svome bratu. Franz se objesi, a Karl ubija svoju zaručnicu Amaliu. Karl tada žali za svime što je učinio i odlazi se predati pavdi.

Analiza likova:
Karl Moor Iako je on bio razbojnik, ipak se borio za pravdu i dobro. Nije podnosio nepravdu koja mu je nanesena i nije bio kao ostali razbojnici koji u sebi nisu imali nimalo osjećajnosti i razuma. Samo su nesretne okolnosti utjecale na to da postane razbojnik, jer on nije spadao među njih. Na kraju se kaje zbog svega.

Franz Moor Za razliku od svog brata Karla on je bio okrutan i ponašao se kao pobješnjela zvijer. Nije imao milosti i nikakvih osjećaja prema nikome. Bio je slika samog vraga koji bi učinio sve da se domogne svog cilja.

(source: lektire.us)

No comments:

Post a Comment