Sunday, December 4, 2011

PUT OKO SVIJETA U 80 DANA

Vrijeme radnje:
2.10.1872- 22.12.1872. Likovi:

Philleas Fogg je tipičan engleski džentlmen. Hladnokrvan, povučen i šutljiv. Radi kao kronometar. Otpušta sluge zato što su mu donjeli prehladnu vodu za brijanje. U klubu REFORM čiji je član uvijek objeduje zaistim stolom u isto vrijeme, te sa istom gospodom igra vist.

Passerpatout je francuski sluga Philleasa Fogga, koji je kroz svoj život promjenio mnogo zanimanja, te se sada zapošljava kod mirnoga engleza u potrazi za mirnijim životom. Izneadi se kada čuje da staloženi Fogg odlazi na sprinterski put oko svijeta.

Detektiv Fix je domišljati detektiv kojem je stalo do uhićenja pljačkaša banke, a kao i cijela zemlja, on sumnja na Philleasa Fogga. Kreće za njim u Suez, ali tamo ne dobiva uhidbeni nalog, pa ga krene loviti po cijelom svijetu. Na kraju, kad ga uhiti u Liverpoolu, ispostavi se da je pljačkaš uhićen prije 3 dana.

Gospođica Auda je profinjena dama odgojena na engleski način. Potječe iz bogate indijske obitelji te je Parskog roda. Ona je udovica radže od Bundelkunda, te je hrabri Passerpatout spasi sa lomače, pošto su je radžini rođaci prisili da pristane na žrtvovanje. Inače, običaj Sati zabranjen je u Indiji od 1829. ali se održao u divljim krajevima kao što je Bundelkud.

Pukovnik Stamp Proctor je jedan riđokosi amerikanac. Na dan Foggovog dolaska u San Franciscu tamo se održavao izorni skup. Pošto su se Fogg i Detektiv Fix našli u žarištu dviju napadnutih strana, Proctor je napao ovu dvojicu Engleza


Putni list gospodina Fogga
Od Londona do Sueza, preko Mont Cenisa i Brindsija, željeznicom i parabrodom 7 dana
Od Sueza do Bombaya parabrodom 13 dana
Od Bombaya i Calcutte, željeznicom 3 dana
Od Calcutte do Hong Konga, parabrodom 13 dana
Od Hong Konga do Jokohame, parabrodom 6 dana
Od Jokohame do San Francisca parabrodom 22 dana
Od San Francisca do New Yorka, željeznicom 7 dana
Od New Yorka do Londona, parabrodom i željeznicom 9 dana
Ukupno 80 dana

Zašto je Philleas Fogg krenuo na putovanje?

Philleas Fogg nije se okladio zbog novca, već zbog svog uvjerenja da je to moguće. Naime gospoda s kojom je igrao bila su uvjerena da je Philleas Fogg luđak kad se okladio, ali on se okladio da bi obranio čast sebe i svoje točnosti. Na put je krenuo samo sa jednom torbom u kojoj je bilo 20 tisuća funti. Kupovao je putem te matematički skakao sa vlakova na parabrode i obrnuto. Zahvaljujući svojoj točnosti, hrabrosti i velikom srcu, s putovanja se vratio na vrijeme, dobio okladu od 20000 funti te spasio jednu ženu, s kojom se kasnije i vjenčao .

„Tako je Philleas Fogg dobio okladu . Što je dobio tim putovanjem? Što je donio s puta? Netko će reći ništa! Ništa osim mile žene kojoj je zahvalan što se osjeća najsretnijim čovjekom na svijetu! Doista, nije li i za manje od toga vrijedno putovati oko svijeta?“

(source: lektire.us)

No comments:

Post a Comment